Go to content Go to menu
 


Уп. Съвет

  

Председател - Петя Иванова – пчелар №1 на България за 2010 г.


     Петя Иванова от с. Остров, Врачанско. Какво я прави различна? – Носител е на титлата Пчелар №1 на България за 2010 г. на в-к “Пчела и кошер” и първата жена, разчупила всеобщите представи за лидерство на мъжете в  пчеларството. Зад избора на Петя стои единодушно и клубът на пчеларите. По думите на Димо Димов, гл. редактор на в. “Пчела и кошер”, той не е случаен, защото зад него стоят многогодишните усилия на младата жена и нейното семейство в пчеларския занаят. Петя се занимава с пчеларство от петнадесет години. Преди десетина години заедно със съпруга си купуват фургон и го преустройват за подвижно пчеларство – да местят кошерите на места, където има паша. Тази техника им позволява максимално да използват възможностите за паша в района и да добиват над 10-12 тона мед.
 
Живеят до река Дунав и имат голяма възможност за добив на различни видове мед – акациев, полифлорен, магарешки бодил, слънчоглед и рапица. Районът им е много богат и затова се занимават с подвижно пчеларство от десет години. Започват с четири пчелни семейства, а сега те са вече седемстотин.От миналата година разполагат и със самостоятелна сграда, която са превърнали в пчеларска къща.
От три години добиват и пчелен прашец. Това е специфичен продукт, който изисква специална технология за сушене, за да могат да се запазят ценните му качества и свойства.
От 2006 година Петя участва в пчеларски изложения из цялата страна, където печели различни награди като “Царица на меда”, София 2006, най-добре подреден щанд и “Царица на мановия мед” – Царево 2010.През 2010 участва в световното пчеларско изложение в Монпелие, Франция. От три години насам се включва в Националната програма по пчеларство. “Пчеларството е една голяма наука покрай него трябва да имаш познания и по дървообработване, дори и по счетоводство. Трябва да си и ветеринар, защото има различни болести по пчелите. Всичко това е много комплексно и винаги преди да се предприеме нещо ново, трябва да има подготовка. Без нея, дори да имаш 10-20 пчелни семейства, ако не знаеш как да ги гледаш, те няма да оцелеят дълго”

 

pb150063.jpg

 

 

pb150058.jpg

 

 

pb150056.jpg

 

 

 

 зам. Председател - Теодора Тодорова

 

p1100407.jpg

 

 

   Счетоводител:        Денка Йорданова

      Адвокат:        Дияна Дукова

   Секретар:        Елица Матева

 

 

 

 

 

 

 
 

 


Archive

Calendar
<< October / 2018 >>